Project Revalidatiecentrum Zonnekinderen

DSC03738DSC05240

Dit centrum kan je vergelijken met een MPI in België.

Iskra steunt al jaren vele arme gezinnen in Oekraïne, oa via gezinsadoptie.
Deze gezinnen bestaan veelal uit alleenstaande moeders met één of meerdere invalide kinderen.
Heel veel vaders (98%) verlaten hun gezin zodra er een invalide kind geboren wordt, waardoor de moeders achterblijven met de zware zorg voor deze kinderen.

De meeste wonen in flatgebouwen op de bovenste verdiepingen zonder lift. Het is daardoor voor hen bijna onmogelijk om met hun kinderen naar buiten te komen. Het is fysiek erg zwaar om telkens deze kinderen een aantal verdiepen naar beneden en naar boven toe te dragen. De moeders geraakten in een sociaal isolement. We waren erg onder de indruk hiervan en hadden het verlangen om hier iets aan te veranderen.

Enkele jaren geleden hebben we contact genomen met het gemeentebestuur van de stad Kalush en deze problematiek met hen gedeeld.
Er werd gevraagd of er een mogelijkheid was om een gebouw ter beschikking te stellen waar deze kinderen konden opgevangen worden om zo uit dit sociaal isolement te geraken.
Dit zou zowel de moeders als de kinderen ten goede komen.

Het gemeentebestuur heeft hierop een oud vervallen gebouw ter beschikking gesteld.
Dit gebouw werd toen voor de helft gebruiksklaar gemaakt. Vzw Iskra heeft een deel van de renovatie en inrichting mee ondersteund en gefinancierd.
Het personeel, zoals kinesisten, verzorgers, verpleegkundigen en psychologen, wordt door het gemeentebestuur betaald.
Hier konden toen ongeveer 20 kinderen opgevangen worden en kregen ze een broodmaaltijd aangeboden.

Op dit moment worden ongeveer 75 kinderen van alle leeftijden opgevangen.
De kinderen worden per halve dag opgevangen. Zo kunnen ze 2 groepen per dag opvangen en telkens ook voor hen een broodmaaltijd voorzien. Ook is er een extra presentje voorzien voor hun verjaardag: een knuffelbeest.

Er is enorme vraag om opvang te voorzien voor hele dagen. In dit huidige deel van het gebouw is dit niet te realiseren.
De verantwoordelijke van het revalidatiecentrum stelt daarom voor om het andere gedeelte van het gebouw te renoveren en klaar te maken om aan deze vraag tegemoet te kunnen komen. Vzw Iskra zou opnieuw voor de renovatie en inrichting gaan.

In dit nieuwe gedeelte krijgen we ook een ruimte ter beschikking die als kantoor kan functioneren voor onze werking. Hier kunnen we de ouders ivm project gezinsadoptie ontvangen en meer privacy voor de gesprekken bieden. Tot nog toe vonden deze contacten plaats in de keuken. Niet zo ideaal.

Met kerst 2013 heeft ISKRA in België een oproep gedaan om extra middelen in te zamelen om deze renovatie en inrichting te ondersteunen. De werken aan het revalidatiecentrum en de inrichting ervan hebben wij kunnen laten uitvoeren dankzij de massale giften van onze donateurs.