Een aangrijpend hedendaags relaas van een moeder in Oekraïne

Op onze afgelopen reis hebben wij het verzoek gekregen in Kalush om een alleenstaande moeder te helpen. Wij willen jullie het verhaal brengen van een alleenstaande moeder van een 9-jarig dochtertje en haar invalide zoon van 15 jaar.

Omwille van de privacy hebben we de namen die in dit verhaal voorkomen aangepast.

Mama Oxana is een alleenstaande moeder met als inkomen alleen het invalide geld van haar 16-jarige zoon Oleksander, wat 1100 Yr. /mnd. bedraagt. Dit is ongeveer €38,00. Oleksander is een mentaal gehandicapte jongen die in de week verblijft in een internaat in de stad. In het weekend en met de feestdagen komt Oleksander naar huis. Omdat het verblijf van hem daar zo duur is, heeft de moeder van Oxana besloten haar enigste koe te verkopen.

Oxana en haar 9-jarig dochtertje Tetjana hebben een ziekte, genaamd RIZJA, een soort van breuk in de buikholte, waarvoor er een medisch ingrijpen noodzakelijk is omdat een laserbehandeling niet werkt. Voor deze ingrepen bij moeder en dochter is er géén geld. Dit gezin is een zéér arm gezin, Oxana slaapt bijvoorbeeld op een matras op de grond die ze overdag rechtop kan zetten naast de kast. Zij wonen op één kamer van 4 mtr x 6 mtr. Het toilet, badkamer en keuken zijn gemeenschappelijk op de gang voor ongeveer 20 gezinnen, die allen op z’n klein oppervlakte moeten overleven. Voor deze woongelegenheid, waar water, gas en elektriciteit inbegrepen zijn, moet Oxana een huur betalen van 550 Yr./mnd. Dit is de helft van haar inkomen. Naargelang de winter eraan komt loopt dit bedrag wel op. De onkosten voor verwarming en warm water stijgen in de winter doordat de prijs van het aardgas omhoog gaat.

 

Vzw ISKRA is voor dit gezin dringend op zoek naar verschillende benodigdheden. Zo zijn wij op zoek naar een rolstoel voor Oleksander. Voor Oxana proberen wij aan sponsen handdoeken te geraken. Voor Oleksander heeft Oxana ook altijd pampers nodig. Als je weet dat 1 pamper in Oekraïne omgerekend ongeveer 1 EURO kost, kunt je wel indenken dat een pamper een zéér grote financiële impact heeft voor Oxana. Daarom mag Oxana, om de 3 maanden, van vzw ISKRA een pak van 20 pampers kopen (580 Yr.) die wij dan terugbetalen als wij op werkbezoek gaan naar Oekraïne.

 

Een sponsorgezin vinden voor dit gezin is van levensbelang voor hun en een prioriteit van vzw ISKRA.